Cafeaua este, pentru mulți dintre noi, prima băutură pe care o consumăm dimineața.
Multe persoane pur și simplu nu concep să își înceapă ziua fără o cafea fierbinte și aromată. Din păcate, însă, deși are unele beneficii pentru sănătate, consumul excesiv de cafea poate fi periculos pentru sănătate, iar în cazul persoanelor care suferă de unele afecțiuni, această băutură este chiar contraindicată.
Bineînțeles că, atunci când o persoană care iubește cafeaua află că trebuie să evite această băutură, aceasta nu va fi prea fericită.
De cele mai multe ori, cei care nu mai au voie să bea cafea sau pur și simplu decid să renunțe la ea, se plâng că le lipsește energia oferită de această băutură.
Dar există și vești bune pentru cei care se simt fără energie atunci când nu consumă cafea. Ea poate fi înlocuită de un fruct considerat exotic în țara noastră, dar care a început să fie tot mai des întâlnit pe rafturile din magazine.
Este vorba despre aronia. În județul Bihor, Nelu Micula are o cultură exotică de aronia. Sunt plante foarte rezistente la secetă, la frig sau umezeală și capabile să reziste chiar și în cele mai sărace soluri, arată Antena3.
„O găleată de genul acesta în 20-25 de minute se umple. Fructul e plin cu sevă, dimineaţa e acru, la amiază e dulce, probabil de la căldură şi îşi schimbă gustul”, povesteşte Nelu Micula.
În localitatetea Lazuri din Bihor, Nelu Micula a renunţat de tot la culturile clasice. A plantat aronia pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi acum speră să obţină peste o tonă de fructe.
Consumul regulat reglează glicemia şi reduce riscul apariţiei cancerului.
„Dimineaţa mănânc 9-10 bobiţe de aronia şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua de dimineaţă şi mănânc aronia. Acelaşi lucru pe care îl făcea cafeaua dimineaţă face şi aronia”, spune un alt fermier.
Fructele se pot mânca proaspete, imediat ce au fost culese, în ciuda gustului astringent. Din gospodăria din Lazuri, aronia pleacă şi sub formă de gem, suc sau sirop.
Dr. Mihaela Bilic a precizat, pe pagina sa de socializare, câtă cafeină putem consuma zilnic… fără să avem probleme de sănătate. Astfel, băută moderat, (2-3 cești/zi), cafeaua aduce beneficii organismului.
Teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță, chiar dacă au nume diferite. Metodele de preparare influențează, însă, concentrația de teină/cafeină din ceai sau cafea, atrage atenția celebrul medic, potrivit Adevărul.
„Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb, cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore. Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină: un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina). Cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un espresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit. Raportat la 100 ml lichid, un espresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea espresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg”, explică dr. Mihaela Bilic.
Sursa foto: Shutterstock